منشا ریزگردها از کجا به کجا؟!
معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست ایران در مورد منشاء و علل گرد و غبار عربی فعلی توضیحاتی را در صفحه اینستاگرام شخصی خود منتشر کرده است:
🔸عراق و سوریه و عربستان همواره منشاء طوفان های موسوم به گرد و غبار عربی بوده و پدیده جدیدی نیست، ولی در سال های اخیر به دلیل خشکسالی، افزایش دما و گرمایش زمین و جنگ و مناقش، گرد و غبار چندین برابر شده.
🔸ترکیه هم سالهاست با اجرای طرح گاپ و احداث سدهای عظیم مانع ورود آب به سوریه و عراق شد که نقش مهمی در کاهش شدید منابع آب دجله و فرات بازی کرد.
🔸عراق اکنون بیش از هشت میلیون هکتار وعربستان حدود یازده میلیون هکتار کانون گرد و غبار دارد، و ایران کمتر از سه میلیون هکتار.
🔸دولت یازدهم، هم در سطح داخلی و هم بین المللی تلاش کرده که از جمله نتایج آن صدور قطعنامه مقابله با گرد و غبار در مجمع عمومی ملل متحد و تکلیف دبیرکل برای تهیه گزارش از وضعیت جهان و نیز قطعنامه وزیران محیط زیست در ماه گذشته برای تنظیم اقدامات و ایجاد ساز و کار مالی در مقابله با این پدیده شد که مجددا تاکید می کنم هر دوی این موارد مشخصا با پیگیری های ایران صورت گرفته است.
🔸اکنون وقوع طوفان های گرد و غبار با منشاء خارجی هر بار مستند شده و برای وزارت امور خارجه جهت اقدامات بین المللی ارسال می شود تا توجه مراجع مربوطه به مشکلات ایران جلب شود.
🔸در داخل نیز مطالعات شناسایی کانون های گرد و غبار به اتمام رسید و در بسیاری از استان ها عملیات نهالکاری و تثبیت خاک، همچنین آبگیری بخش های عظیمی از تالاب هورالعظیم و احیای تالاب های دیگر آغاز یا اجرا شده است.
🔸اما مهم ترین عامل خاتمه جنگ در عراق و سوریه است تا بشود به تثبیت خاک، نهالکاری و غیره اقدام کرد. در این شرایط برای آن کشورها اولویت های دیگری مطرح است و این قبیل پروژه ها را بر عهده نمی گیرند. سوریه و عراق بر بسیاری از بخش های سرزمینی شان اصلا تسلطی ندارند که اقدامات بیابان زدایی داشته باشند.
منبع :
http://dust.aemet.es/archive/NMMB-BSC/2016061612-3H_SDSWAS_NMMB-BSC-v2_OPER-OD550_DUST--loop-.gif