کاشت گونه گیاهی حرا در مصب بهمنشیر
آبادان-همتا-به بیان دکتر فرشچی: معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، کاشت گونه گیاهی حرا براساس برنامه ریزی صورت گرفته است و از مزایای این درختان کاهش انتشار ریزگردها و کاهش آلودگی محیط زیست است.
از دیدگاه وی 50 تا 60 سال بی توجهی ما به مسئله محیط زیست سبب بروز بحران هایی نظیر ریزگردها شده است که باید این قضیه را ملی دانست و در این راه از ابزارهای حقوقی و منطقه ای استفاده کرد.
فرشچی با اعلام این که« کار نمادین امروز را نمادین نگه نداریم».
و از تمامی سازمان ها و نهادهای مرتبط و غیرمرتبط درخواست کردند که به کمک توسعه منطقه بیایند.
سید احمد موسوی آزاد (رئیس اداره محیط زیست آبادان) نیز اعلام داشت : کاشت 2000 اصله درخت حرا تا 15 اسفند ماه در مصب بهمنشیر که براساس یک طرح تحقیقاتی مورد مطالعه قرار گرفته است ادامه دارد.
بهمنشیر کجاست ؟
بَهمَنشیر (نیز بَهَمْشیر ، بَهمِشیر، بحرالماشیر، بَمِشیر)، شاخه ای از رود کارون و پرآب ترین دهانة آن . طول رود حدود نود کیلومتر، عرض آن حدود ششصد متر، و عمق آن حدود چهار متر است . از پنج کیلومتری مشرق خرمشهر (ده کیلومتری سابْلِه ) از رود کارون جدا می شود و از جنوب شرقی خرمشهر و شمال شرقی آبادان به موازات اروندرود (شط العرب ) جریان می یابد و به خوربهمنشیر و سپس به خلیج فارس می ریزد. جزیرة آبادان ، اروندرود و بهمنشیر را از هم جدا می کند.به علت زیاد بودن گل و لای ، غالباً مسدود می شود، و جزیره هایی کوچک به وجود می آید. از آنها ابتدا به عنوان مرتع ، و سپس برای کشاورزی می توان سود جست . اطراف بهمنشیر از نواحی مهم خرماخیز خوزستان به شمار می رود، اما در کرانة غربی آن نسبت به کرانة شرقی ، نخلستانهای بیشتری وجود دارد . کارون تا قبل از جریان در مجرای بهمنشیر، از مجرای «کور کارون » (رود کور/ شط العمیا) به دریا می ریخت .
ظاهراً بهمنشیر، مخفف نام بهمن اردشیر، اولین پادشاه ساسانی ، است که اقدامات بسیاری از او در این ناحیه ثبت شده است . جغرافی نویسان دورة اسلامی ، از بهمنشیر با نام «دُجیل » (دجلة کوچک ) نیز یاد کرده اند . در قرن چهارم ، مسعودی بهمنشیر را نام فارسیِ دجلة العورا دانسته و ذکر کرده که از مَفْتَح ، اُبُلَّه و عبّادان (آبادان ) می گذشت .در حدودالعالم نیز از دهنه شیر یاد شده که احتمالاً اشاره به بهمنشیر است.
معرفی درختان حرا
حرا ، گونهای از جامعه گیاهی مانگرو است که گونه دیگر آن نیز چندل میباشد. کلمه مانگرو اسم مرکبی است معرف اکوسیستم خاص در مناطق استوایی، حاصل از تجمع بسیار ویژهای از گیاهان و جانوران در سواحل پست خورها، دلتاها، برکهها و سواحل دریاها و در عین حال نشانگر و معرف درختان و درختچههای این گونه اکوسیستمها نیز میباشد. این گیاهان در گروه گیاهان شورهزی قرار دارند.
حرا، گیاهی از تیره شاه پسند است. دانه آن روی درخت مادر میروید و نهال تولید میکند. سپس از درخت جدا میشود و داخل مرداب میافتد. جنگل حرا بر دریا و آب شور قرار دارد و این سازش با آب شور و شرایط نامناسب، از حرا یک گیاه استثنایی ساختهاست.
فواید درختان حرا
گیاه حرا که گاه به عنوان علوفه خشک برای خوراک چهارپایان استفاده میشود، فواید شگفت انگیزی دارد. درختان حرا از نوع گیاه مانگرو است که میتواند در آبهای شور زندگی کند و بافت ساقه، تنه و ریشه این درخت به گونهای است که آب شور دریا را تصفیه و مواد مورد نیاز آن را جذب و بقیه مواد را دفع میکند. پوست حرا بر باسیل هانزن که موجب جذام میشود، موثر است. شیره درون آوندهای آن بر بیماری خشکی که بیماری پوستی (شایع در منطقه هرمزگان) تاثیری قابل توجه دارد. در صنعت از تانن موجود در حرا، برای تولید جوهر مازو استفاده میشود. چسب تخته و خمیر چوب از دیگر مصارف صنعتی آن است.